Tisdagen den 16 mars 2017

Sällskapet gjorde en utflykt i lysande vårväder till Lidö och Mattias Holmers gamla säteri i Roslagens skärgård.

Sedan lång tid stillbaka har det funnits bebyggelse på Lidö. Man tror att öns historia sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Omkring 1634 ägdes Lidö av Bengt Oxenstierna, som lät bygga ett ståtligt barockslott på ön. Lidö härjades av ryssarna 1719 och slottet förstördes i grunden. 1764 köptes Lidö av Arholma-sonen Mattias Person-Holmers, kapten på Ostindiska Companiet. Han lät uppföra det nuvarande säteriet på grunden av det gamla stenhuset. Idag vittnar bland annat Kinarummets exotiska tapeter om hans äventyrliga yrke.

Vi gavs möjlighet att titta närmare på herrgårdsmiljön tillsammans med Anders Djerf, aktiv konstnär, illustratör, skribent, grafisk formgivare och sedan 2010 också auktoriserad guide. Anders berättade intressant och spännande om Mattias Holmers liv och hans familj och också en hel del om öns historia.

Numera drivs Lidö Värdshus i den gamla säteribyggnaden av Olle Tejle och Hugo Olofsson. På värdshuset åt vi en uppskattad lunch under trevlig samvaro.

Efter lunchen gav Skärgårdsstiftelsens tillsyningsman Micke Jansson oss en orientering om situationen på dagens Lidö, och vi följde honom på vägen som går i en cirkel förbi värdshuset, jordbruket och djuren, genom vacker natur till naturhamnen Österhamn. Runt den vägen passerade vi öns alla smultronställen.

Dagen avslutades med ett fruktmellanmål varefter vi hämtades vid bryggan av taxibåten för hemfärd till Räfsnäs brygga, där buss och några egna bilar tog deltagarna tillbaka till huvudstaden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.