Fredagen den 12 april kl 1000

Ett femtontal Chapmanvänner mötte upp vid brofästet till Beckholmen. Runt den centrala delen av holmen har man gjort en fin vandringsstig, där man kan gå runt och se både den kommersiella västra dockan och de två östra dockorna, varav den ena disponeras och sköts av Beckholmens Dockförening, som lägger ned ett stort ideellt arbete på att hålla detta kulturarv i stånd och ge gamla veteranfartyg en möjlighet till reparation och översyn till en rimlig kostnad. I oktober varje år dockar 3-5 gamla skutor och ångbåtar in för att bli så kallade vinterliggare, och i mitten av april släpper man på vattnet och de gamla skönheterna flyter igen.

Till själva dockområdet har allmänheten inte tillträde, men Bernt Karlsson från Beckholmens Dockförening släppte in oss och visade runt. Vi fick se när vattnet släpptes på och fartygen lättade, men också den utrustning som fartygsbesättningarna kan disponera. Visningen avslutades i Dockföreningens trivsamma mäss, full av gamla skeppsdetaljer, bland annat en imponerande fartygsmodell av skeppet Ariel, tillverkad av vår guide, som avtackades med en sedvanlig gåva från nöjda och imponerade Chapmanvänner.

Vi fortsatte med en promenad genom Nya Djurgårdsvarvet med världens längsta ljugarbänk bort till det så kallade Apotekshuset, F H af Chapmans bostad och kontor när han drev det varv som låg där Tivoli nu ligger. Där höll ordförande Staffan Hansson en betraktelse över af Chapmans tid på varvet, varefter vi fortsatte till Lilla Hasselbacken för en välförtjänt lunch

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.